Rzeżucha- jak ją uprawiać?

Rzeżucha kojarzy się przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi. Warto jednak hodować ją cały rok, gdyż jest źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów.

 

Rzeżucha jest rośliną jednoroczną z rodziny kapustowatych. Znana była już w starożytnej Europie.

Kiełki rzeżuchy mają ostry, wyrazisty smak. Znakomicie pasują do kanapek z pomidorami, czy twarożkiem. Można je dodawać do potraw z jaj, ryb oraz mięsa.

 

Rzeżucha jest  źródłem witamin: A, B, C, K jak również wapnia, żelaza, magnezu, cynku, fosforu, potasu,  manganu, oraz łatwo przyswajalnego jodu. Pobudzają apetyt oraz  trawienie. Wzmacniają również skórę i paznokcie.

Jak uprawiać rzeżuchę? To naprawdę bardzo proste, nie wymaga specjalnych pojemników, czy dużo pracy.

Wystarczy do tego płaski talerzyk, bądź miseczka, podstawka do doniczek.  Na talerzyku rozkładami ligninę bądź zwykłą watę kosmetyczną. Rozsiewamy równomiernie nasiona, tak aby nie zachodziły na siebie. Spryskujemy delikatnie wodą, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy.

Pojemniczek można przykryć folią spożywczą, ale wówczas trzeba pamiętać o zrobieniu otworów aby para wodna mogła znaleźć ujście. Rzeżucha nie przykryta rośnie trochę wolniej, jednak wówczas nie ma obawy że będzie gniła. Pamiętajmy o codziennym podlewaniu. Nasiona zaczną kiełkować już po 2 dniach, a po 6-7 dniach będzie już gotowa do jedzenia.

Comments are closed.